"Uram! A késemért jöttem! Hol hagyta? Valami matrózban. Milyen kés volt? Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta? Várjunk... Csak lassan kérem... Milyen volt a nyele? Kagyló. Hány részből? Egy darabból készült. Akkor nincs baj. Megvan a kés! Hol? A hátamban." /Rejtő Jenő/

2011. június 5., vasárnap

Nagy Vizes Mustra

Szombaton strandoltunk, és amikor a ded épp kiütötte magát, addig-addig merengtem mellette egy nyugágyban azon, milyen jó hely ez, és talán ki kellene blogolnom, hogy eszembe jutott a közös értékelés.

Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat, az eredménnyel elégedett vagyok, de sajnos még egyik fürdőtől sem kaptam családi belépőt az ingyenreklámért.

Természetesen az ezután érkező véleményeket is beillesztem majd a posztba.

 • Az ötletadó velencei spa árai viszonylag mérsékeltek (nem fogom minden fürdőnél megjegyezni, de természetesen ezt sehol sem úgy kell érteni, hogy olcsó, mert ebben a műfajban nincs olcsó), sok medence, rengeteg élményelem, abszolút bababarát, még járókák is vannak a medencék körül, a pelenkázóasztalokhoz a kedves és udvarias személyzet folyamatosan tiszta lepedőt készít ki, az úszómesterek diszkréten figyelnek és csak valódi rendbontásnál avatkoznak közbe, a kinti részről gyönyörű a panoráma, hatalmas park puha gyeppel, napernyőkkel, meg lehet mártózni a Velencei-tóban is, szép nagy a játszótér. Egyetlen negatívum, hogy a játszótér ütésbiztos műanyag talaja a napon annyira felforrósodik, hogy a tűzönjáráshoz nem szokott gyermekek mezítláb nem bírják megközelíteni a hintákat.
 • Az esztergomi Aquasziget az egyik kedvencünk, főképp az ára miatt, ami a legkedvezőbb az általam ismertek közül. Tehát a belépődíjhoz képest sok az élményelem, felnőtteknek pedig szerintem igazi csemege a Bazilika esti látképe a kinti termálmedencéből. Ami nagyon nem jó: 1. a burkolat iszonyatosan csúszik, 2. mindig zsúfolt, 3. a kaja bűnrossz (azt sem fogom újra és újra leírni, hogy az ételek és italok mindenütt nagyon drágák és általában nem ínyenceknek valók, de itt egyszerűen botrányosan vacak az árához képest), 4. a fürdőmesterek folyton fütyülnek, mintha az összes testnyílásukban lenne egy-egy síp.
 • Budapesti Aquaworld. A rengeteg medencét, csúszdát és egyéb élményelemet bizony meg kell fizetni... bár úgy látom, mostanában mindenféle akciók vannak. Még én is képes voltam egész nap elcsúszdázgatni, a hullámmedence pedig hatalmas. De a halálos baleset óta nem jártunk itt.
 • A nyíregyházi Aquariusban öt éve voltunk, akkor jónak de kicsit drágának találtuk. Megjegyzem roppant modern dolog, hogy a chipes belépőkarszalagokra lehet vásárolgatni, viszont amikor távozáskor ki kell egyenlíteni a számlát, felettébb kellemetlen meglepetések érhetik az embert.
 • A debreceni Aquaticum már két évvel ezelőtt is fájdalmasan drága volt, igaz, sokat is nyújt, de például a trópusi élményből a levegő 99 százalékos páratartalma kimaradhatott volna.
 • A visegrádi spa valójában egy hotelhez tartozó wellness részleg, élményfürdőelemekkel és brutális árakkal. Annak ajánlom, akinek a belépődíjnál fontosabb, hogy kevesen legyenek a medencében és egyedül suhanhasson a sodrófolyosóban. A panoráma csodás.
 • Zalakaroson sok a fürdős hotel, a Karos spa kellemes, kategóriájában átlagos árfekvésű, nem bővelkedik élményelemekben, de például sodrófolyosó helyett örvény van, ami érdekes változatosságot jelent.
 • A miskolc-tapolcai barlangfürdő stílusos hely, vadregényes, legnagyobb értéke, hogy más, mint a többi. Nekem kicsit hideg volt a víz a barlangban, de lehet, hogy csak azért, mert amint öregszem egyre fázósabb vagyok. Vagy csak nem decemberben kellett volna mennünk.
 • A Luppa kilóg a sorból, hiszen nem spa, sőt nem is szabad benne fürdeni, de a szívemnek kedves, ezért megemlítem. Bányató, szóval gyerekekkel különösen veszélyes. A víz elég tiszta, de a partja rettentő koszos.
 • Motymoty a ceglédi Aqua Centrumot ajánlotta. És a BALATONT. Valamint a marosszentgyörgyi fürdőt, ami "pofátlanul drága, de vicces, mert nagyon nehéz benne elmerülni, annyira sós".
 • Pannaa Csopakot javasolja, mert "elég jók a belépő-árak, árnyékos, füves, játszóteres. Bababarátsága kimerül annyiban hogy van egy öböl-szerű terület kialakítva az apróknak. Az étterem piszok jó, de cserébe nem olcsó. Öltözők, illemhelyek tiszták."
 • Micka a Medve-tóban szeret lubickolni, szerinte "tényleg profi, nem tudsz elsüllyedni benne, tehát nemúszóknak is jó, és a hagyományos úszásos technikák sem válnak be, mert folyton feldob a víz, de vicces". Megtudhattuk tőle azt is, hogy "idén 137 éves a tó, és egyedülálló egész Európában, mert a mélyén sós, a felszínén egy vékony édesvízréteg van, ez a kettő és a nap meleggé teszi a vizet. A nevét a medve-alakról kapta, de én folyton csak egy denevért látok benne. Mondjuk egy kiterített medvebunda." 
 • Bolygolang az Agárdi Termálról írt nekünk, ami "szép és nem túl zsúfolt, de mivel viszonylag új, még picik a fák; vannak napágyak, kinti-benti medence". Valamint megosztotta velünk gondolatait a Császár-Komjádi ár/érték aránytalanságáról.
 • Hunfalvy Délibáb Gyulát mint történelmi fürdővárost ajánlotta.
 • Cucka felidézte romantikus hangulatú wellness-ezését a harkányi fürdőben, majd kritikát gyakorolt a sárvári spa kisdedekkel szembeni hozzáállását illetően, és nem hallgatta el azt sem, hogy „a kaja is csapnivalóvá, sőt mi több ehetetlenné süllyedt”. Határozottan kedvező képet festett viszont a tapolcai Pelion Hotelről, amely meglátása szerint „gyerek- és felnőttbarát. És nem néznek ufónak két süvöltő egy méter alattival sem. Sőt 3-al sem. És még annál többel sem. (Legfeljebb hülyének, de ezt megtartják maguknak, és még az arcukról sem tudod leolvasni. Érezni semmiképp sem fogod.)”
 • Lepkevár a Balaton déli partját, távolabbi célként pedig Jesolo környékét javasolja.
 • Varga Gábor szerint "a balatonfüredi Kisfaludy strand ott van a szeren".
 • Idei terveink miatt különösen kíváncsi lennék véleményetekre a gödöllői Aquaréna csúszdaparkkal és a Rukkel-tóval kapcsolatban.

16 megjegyzés:

 1. Balatoni gyerek vagyok, sajnos nem tudok ilyen úri huncutságokhoz hozzászólni, itt standra belógás ment régen, mint lehetőség és program, mert este 7-kor bezártak, utána nem lehetett fürdeni, meg a harc a vízirendőrökkel, ez meg elsősorban a szüleim mókája, én eddig még mindig megúsztam. Szó szerint. (Az azért egy kicsit bánt, hogy emiatt még sosem ültem motorcsónakban.)

  Új elemként, a hogy jutunk vissza Pestre került még a listára a hétvégén, miután először is nem vittünk annyi pénzt, hogy visszaútra is fussa, másodszor pedig ellopták a kölcsön pénzt, vonatjegyekkel együtt. Meg a körömvágó ollót is. Úgyhogy ha elveszem tudjátok, hogy nem tudok már gépelni akkorák lettek a körmeim.

  Cegléden voltam egyszer ilyen csúzdás mókában, az tetszet, ha jól emlékszem olcsó is volt, sajnos összehasonlítási alapon nics, de nagyon jól éreztük magunkat.

  VálaszTörlés
 2. Ja igen, azt el is felejtettem. Most csak az éjszakai belógásokra gondoltam. Nappal is belógtunk egy időben. Karonülő gyerekkel. Utáltam, mert iszapos volt. De most már az egész az, úgyhogy nincs különbség.

  VálaszTörlés
 3. Hogy te milyen vagy! Belógni csak akkor kellett az egyéb starndokra, mikor a sok DDR Tourist találkozott az BRD Tourist-nak álcázott rokonaival, és nem lehetett tőlük elférni a strandon, szabadstrand meg nem volt. Meg családi belépő sem. És mikor bezárt este 7-kor a strand.

  VálaszTörlés
 4. Csak hogy legyen más hozzászólás is :) Bár okosságokat nem tudok mondani, mert nem vagyunk nagy strandolók... A természetes vizeket jobban kedvelem, így marad a Balaton, annak is az északi partja. Azon belül ha van rá lehetőség akkor Csopak. Ott elég jók a belépő-árak, árnyékos, füves, játszóteres. Bababarátsága kimerül annyiban hogy van egy öböl-szerű terület kialakítva az apróknak. Az étterem piszok jó, de cserébe nem olcsó. Öltözők, illemhelyek tiszták. Anyuss jól vagy már?

  VálaszTörlés
 5. Azt mondják egyébként, hogy a barlangfürdő télen nagyon hideg. Mi novemberben voltunk, határeset volt. De nekem nagyon tetszett.

  VálaszTörlés
 6. olvasóid másik részéhez tartozom. a Medve-tó tényleg profi, nem tudsz elsüllyedni benne. tehát nemúszóknak is jó. és a hagyományos úszásos technikák sem válnak be, mert folyton feldob a víz. de vicces.
  a többi élményfürdőhöz nem tudok hozzászólni. illetve, Marosvásárhelyen van egy Víkend nevű helyi strand, de ott más jelent élményt:-)

  VálaszTörlés
 7. Mi sem élményfürdünk - Velencefürdő, szabadstrand:) Ja de, tavaly jártunk Agárdon (azt hiszem Agárd volt, és nem Gárdony, de ezt sosem lehet tudni pontosan) egy strandon. Fent van a "falu-részben". Elég drága, de lehet utazási csekkel fizetni. Szép és nem túl zsúfolt, de mivel viszonylag új, még picik a fák. Vannak napágyak, kinti-benti medence.

  Éppenséggel nem élményfürdő, de mostanság jártam a Császár-Komjádiban...hát izé. A pór nép csak KÉT sávot használhat a 25 méteres medencében, a többiben edzés van a nap legnagyobb részében. Az 50 méteres meg kilyukadt (hehe), egyáltalán nem üzemel. És mindehhez persze tök drága.

  VálaszTörlés
 8. Elmondhatnád azt is, hogy Julisnak melyik tetszett legjobban.

  VálaszTörlés
 9. Azóta biztosan történt vele más is!

  VálaszTörlés
 10. Házi feladat? A te korodban?

  VálaszTörlés
 11. ööö, akkor hozzászólók. (amúgy nem tudok úszni és gyűlölöm ha vizes lesz a hajam/fülem/arcom, ezért nem szoktam a fiammal se vitatkozni, amikor a kádban kétpercenként megtörli az arcát/haját. mert megértem )Legszebb élményem a Harkányi gyógyfürdőhöz köt, apjukkal első közös pihenős wellness utazásunk volt, GYEREKTELENÜL, nagyokat aludva és ... khm, egészen mást csinálva. (borozva pl) Készültek videók,a mint éppen gerinctornázom az átlag 70 felettiekkel.
  A következő visszajárós helyünk a Sárvári Thermál. De ott meg a legutóbbi alkalommal összetűzésbe kerültünk az úszómesterrel, aki orvosi igazolással és saját felelősséggel volt hajlandó Kismicit termálozni engedni, ott ahol, Huncos órákon át büntetlenül pancsolt az előző években. (és a kaja is csapnivalóvá, sőt mi több ehetetlenné süllyedt) Aztán kiderült mért: a német turistáknak nagyon nem jött be a sok visítozó gyerek. Mert ŐK pihenni jönnek. Azóta mi meg nem megyünk oda.
  Helyette képbe jött a Hunguest Hotel Tapolca. Gyerek- és felnőttbarát. És nem néznek ufónak két süvöltő egy méter alattival sem. Sőt 3-al sem. És még annál többel se sztem. (legfeljebb hülyének,d e ezt megtartják maguknak, és még az arcukról sem tudod leolvasni. Érezni semmiképp sem fogod.)
  Nyár meg Balaton volt, míg nem költözünk kecske- és nyúlfarmra. Idén nem tudom mi lesz. :I
  Az esztergomi aquaparkot meg köszi, kipróbálom. :)

  VálaszTörlés
 12. Azta Anyus, micsoda kimerítő részletesség, nem semmi! :)

  És hogy konkrétan is hozzászóljak a témához, nekem személy szerint Balaton forevör (gyerekekkel inkább annak is a sekélyebb vizű déli partja), vagy ha valami távolabbi úticélt keresnénk, akkor Olaszországban Jesolo környéke sem rossz a maga lassan mélyülő, homokos partjával, Bár ez már annyira régi emlék, hogy akkor a gyerekeim még csak pajzán gondolatok formájában sem léteztek.

  (Amúgy pedig ritkán strandolunk, mert ahhoz többet kéne rubintrékázni. :D)

  VálaszTörlés
 13. Azt a Medve-tavat azért szívesen megnéznénk! :D

  VálaszTörlés
 14. anyuss: te olyan lökött vagy, imádlak! :)

  VálaszTörlés
 15. semmi tapasztalatom nincs a hazai fürdőkről,(csak azért szólok hozzá, hogy "lássátok a medvét".)
  a Balatont négyszer láttam, abból kettő tavaly volt. egyszer fürödtem benne valamikor 1973. tájékán. (Siófok) ...illetve tavaly - mert a nagy viharok idején voltam lenn Lellén és párszor betakart a hullám...(de mindenképp látni akartam az viszont több mint elszomorító, hogy mennyire nem könnyű volt hozzáférni - egy utcácskát találtam ahol meg lehetett közelíteni. Vérforraló ahogy egy tulajdonképpeni nemzeti értéket így kisajátít a kisszerű önzés. valami olyat kéne tenni amit a horvátok tettek pár éve a tengerpartot beépítők kacsalábon forgóival. (szomorú, hogy azok között is sok "magyar" tulajdonos volt.)

  VálaszTörlés

Pici türelmet kérek, moderálás van a trollok kiszűrésére.