"Uram! A késemért jöttem! Hol hagyta? Valami matrózban. Milyen kés volt? Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta? Várjunk... Csak lassan kérem... Milyen volt a nyele? Kagyló. Hány részből? Egy darabból készült. Akkor nincs baj. Megvan a kés! Hol? A hátamban." /Rejtő Jenő/

2011. november 10., csütörtök

A kaméleon

Ez nem egy politika-mentes blog. (Ez viszont az. Höhö.)

De aki ismer, az tudja, hogy nem szeretek "politizálni". Leginkább vitatkozni nem szeretek. Azt hiszem, a politikai vita a legkevésbé termékeny vita. Bármilyen más témában nagyobb esély van meggyőzni, vagy akár kicsit is befolyásolni a partnert, márpedig az öncélú dolgokat rühellem. Néha azért jól esik leírni ezt-azt.

Például most itt a kaméleon-ügy. Amiben nekem az a legbosszantóbb, hogy ismét kiderült: amit az "egyik oldal" csinál, az csak vacak lehet, ócska, gagyi, giccses, amatőr, dilettáns stb. Hirtelen tízmillió művészettörténész képződött az országban, már mindenki pontosan meg tudja ítélni egy-egy festmény színvonalát, a festők rátermettségét.

Mert hetedíziglen jaj annak a festőnek, költőnek, írónak, építésznek, színésznek, énekesnek, zenésznek, humoristának, sportolónak, orvosnak, közgazdásznak, tudósnak stb. aki lepaktál ezzel az oldallal. Attól kezdve csak szakbarbár. Nagyon gáz amit csinál. Ha volt is valami tehetsége, már a múlté. Elhagyta a múzsája. Kiszikkadt az agya. Lebénult. Megőrült. Felejtsük el, vagy tegyük nevetségessé. Esetleg féljünk tőle kicsit...

5 megjegyzés:

 1. Nagyon másképp látom, de ez most mellékes. Itt is felteszem a kérdést: Neked tetszik? :-)

  VálaszTörlés
 2. Ez a beszéd! Fehér holló... :-)
  És az ördögszentgyörgyös-angyalsárkányos?

  VálaszTörlés
 3. Hát azt hiszem nem fogom tudni magamban tartani, hogy a mai HVG cikk szerint két tehetséges van köztük. Aki a holokausztnak állít emléket. Meg aki a vörösinszapot festette. Mondjuk nem ástam bele magamat a cikkbe nagyon. Vagyis nem olvastam el rendesen, de ez az első benyomás. Aki nem hiszi járjon utána.

  VálaszTörlés
 4. Apropó nyuszi, tegnap felhívott Anyukám h boldog névnapot kívánjon Tivadarnak :)

  VálaszTörlés
 5. Egyébként persze nem meglepő, hogy ha a megjelenített téma kedves az embernek, akkor a mű is jobban tetszik.

  Engem sokkal jobban meglep a "majd elvisznek" motívum. Mert nekem ez még sosem jutott eszembe. Akkor sem, amikor olyan pártok regnáltak akik jogfolytonosságban álltak olyan pártokkal, akik több szerettemet is elvitték. Hosszú évekre. Vagy akár örökre.

  VálaszTörlés

Pici türelmet kérek, moderálás van a trollok kiszűrésére.