"Uram! A késemért jöttem! Hol hagyta? Valami matrózban. Milyen kés volt? Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta? Várjunk... Csak lassan kérem... Milyen volt a nyele? Kagyló. Hány részből? Egy darabból készült. Akkor nincs baj. Megvan a kés! Hol? A hátamban." /Rejtő Jenő/

2012. február 16., csütörtök

Percentilis

Tiszta szerencse, hogy nem kell ennél gyakrabban státuszvizsgálatra menni.
A védőnő először is leszúrt, hogy miért nem akkor vittem a gyereket, amikorra hivatalosan beidézett. (Persze, mert így most meg kellett szakítania a nyilván igen érdekes beszélgetést, amit a négy kolléganőjével folytatott, és külön előkeresnie a ded kartonját.)
Azután úgy gügyögött a gyerekhez, mint egy hetvenéves aggszűz.
Töredelmesen bevallottam, hogy igen kevés szilárd kaját eszik a ded, de éppen most próbálom elérni, hogy ne két-három óránként szopizzon, hanem ritkábban. Erre azt javasolta, beszéljem meg a gyerekkel, hogy ezentúl csak reggel és este kap cicit. Halálkomolyan.
Végül tíz percig nyugtatgatott, hogy értsem meg, nincs nagy baj, attól még, hogy a ded percentilise három alatti... de azért majd meg kell mérni fél év múlva, hogy növekszik-e.
Hiába mondtam, hogy kurvára leszarom a percentilist higgye el, nem aggódom, mert a gyerek jól mozog, érdeklődő, kiegyensúlyozott, kommunikatív, és egyáltalán nem sovány, sőt, remekül néz ki, annak ellenére, hogy csak 9 kiló 30 deka.
Ráadásul két év alatt még igazán beteg sem volt, néha egy kis nátha, kétszer (!) belázasodott, sosem hányt, antibiotikumot még nem kapott, kórházat belülről akkor látott, amikor az állra esett bátyját látogattuk meg.
(Ezt egyébként 50 százalékban annak tulajdonítom, hogy a testvérei nagyok, túl a kisgyermek-kórokon, közösségbe pedig nem jár, 30 százalékban az anyatejnek, 20 százalékban a szerencsének.)
Ja és ajánlotta a művház baba-mama klubját. Mondtam neki, hogy már gondolkodtam a dolgon, de jó lenne tudni, milyen társaság van ott. Erre ő: "hát, ezt akkor tudja meg, ha odamegy". Na köszi.

9 megjegyzés:

 1. akkor várjuk az élménybeszámolót a klubból :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Lehet h inkább az anonimokat választom. Ott hátha jobb a hangulat.

   Törlés
  2. lehet választanod se kell. ha jól tudom az ("ott") egy kisváros esetleg össze is lehetne fésülni a két csoportot.
   ...így ha pl.a mamák nem tudják feldolgozni a kb streszhelyzeteket, szülési utáni depressziót (vagy magát a védőnőt), és italhoz nyúlnának helyben volna erre problémára a segítség.

   Törlés
  3. Jaj annyi frusztrált nő egy rakáson :( és egy részük még alkoholista is...

   Törlés
 2. Engem a cici-megvonós-beszélgetős projekt érdekelne bővebben, akár tökrészegen is.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :D
   Hát az úgy történt, hogy tájékoztattam a gyermek apját a védőnői instrukcióról, akkor ő fogta a gyereket, leültette magával szemben, és szigorúan közölte vele a dolgot, majd megkérdezte "jó?", a ded azt mondta "jó". Nagyjából eddig bírtuk röhögés nélkül.

   Törlés
 3. Nem veszitek komolyan ezt a problémát, és a védőnőtöknek ez a demokratikus hozzáállása is felelőtlenségre vall. Szerintem inkább jól meg kellene verni azt a büdös kölköt, hogy aztánmostmárazatyaúristenitneki tanulja meg, hol van a helye!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Magam is a konzervatív nevelés híve vagyok :)

   Törlés

Pici türelmet kérek, moderálás van a trollok kiszűrésére.