"Uram! A késemért jöttem! Hol hagyta? Valami matrózban. Milyen kés volt? Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta? Várjunk... Csak lassan kérem... Milyen volt a nyele? Kagyló. Hány részből? Egy darabból készült. Akkor nincs baj. Megvan a kés! Hol? A hátamban." /Rejtő Jenő/

2012. április 19., csütörtök

Kisvakond és a kulák - műelemzés


Mivel a sorozat harminc-negyven évvel ezelőtt készült, nem meglepő, hogy Kisvakond a szocialista ember- illetve vakondeszmény megtestesítője. Ez a Kisvakond és az esernyő című részben mutatkozik meg leginkább.
(4:25-nél) Kv meglátja a kulákot, aki dinnyét árul. Kv tudja, hogy ez nem helyes, hiszen ezzel a nyerészkedő magatartással a kulák az ÉN-t a MI elé helyezi. Kv azonnal cselekszik: egyszerűen ellop - vagyis kollektivizál - a kuláktól egy dinnyét, felvágja (ezután a kést hanyag mozdulattal visszahajítja), és szétosztja az erdő állatközösségének. Csakhogy a kulák észreveszi hogy a dögök zabálják a dinnyéjét, és éktelen haragra gerjed. Nyilván azért, mert még nem elég fejlett ahhoz, hogy le tudjon mondani a magántulajdonról, mint egy túlhaladott világ csökevényéről. Üldözőbe veszi Kv-ot, ám alaposan pórul jár, részben a saját ügyefogyottsága, részben a kollektíva gyors helyzetfelismerése és összehangolt támadása miatt. A szövetségbe forrt szabad állatok jól kiröhögik a kulákot, aki végül a maradék dinnyéit is elveszíti, így lehetőséget kap arra, hogy magába szálljon és erkölcsileg feljebb lépjen, alárendelve magát egy jobb világ építésének.
(Mielőtt valaki a Kisvakond és az autó című epizódot hozná fel ellenpéldának, emlékeztetek mindenkit, hogy az autó, mint magántulajdon, egyáltalán nem volt elítélendő, sőt. Mert.)

12 megjegyzés:

 1. Ugye nem kell megnéznem? És az ember ezt hogy kommentálja a gyerekének? Lopj nyugodtan?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem tudom, a Családfő szerint pl. ez jogos önvédelem, hiszen a kulák késsel üldözi őket.

   Törlés
  2. És persze h nem kell végignézned, azért írtam h hol kezdődik az érdemi cselekmény :)

   Törlés
  3. Ez rettenetes.

   Hogy jöttél rá, hogy az egy dinnye?

   Törlés
 2. tökjó, hogy nálunk csak az autós kv a menő. (sose szerettem kv-t és sose értettem mért)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A legborzasztóbb benne az Egér, az mindenkin és mindenen folyton vihog. Hülye kis kárörvendő suttyó.

   Törlés
  2. Minek nézed, ha ennyire bosszant? :)

   Törlés
  3. Nem nézem. Csak látom :)

   Törlés
 3. Látszik, hogy Szendvicsgyerek nem a szocializmus szülötte, teljesen kiakadt, hogy szegény dinnyés bácsi miért jár pórul, és a kv. nem csak lop, de még egy nagy gennyláda is.Amúgy kisvakondban az a szép, hogy lépést tart a korral, itt van például a szülős-nyuszós rész, ami a papás szülést propagálja.

  VálaszTörlés
 4. Ajánlani foglak sixx-nek a hogyvolton :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem tudtam h ki az, de kicsit utánanéztem. Köszi, nem szeretnék vele megismerkedni :)

   Törlés

Pici türelmet kérek, moderálás van a trollok kiszűrésére.