"Uram! A késemért jöttem! Hol hagyta? Valami matrózban. Milyen kés volt? Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta? Várjunk... Csak lassan kérem... Milyen volt a nyele? Kagyló. Hány részből? Egy darabból készült. Akkor nincs baj. Megvan a kés! Hol? A hátamban." /Rejtő Jenő/

2013. február 11., hétfő

Státusz

A Dednek nyilvánvalóan ugyanaz a véleménye a percentilisről, a státuszvizsgálatokról, valamint a védőnőről, mint nekem. Csakhogy én felnőttként képes vagyok szociális viselkedést produkálni az ellenérzéseim dacára, ő viszont három évesen még nem fejlesztette ki ezt a képmutató álcázási-beilleszkedési mechanizmust.
Így aztán most hivatalos igazolásom van arról, hogy a gyerek "nem vizsgálható, nem együttműködő, nem közreműködő".
Mert azt még hajlandó volt megmutatni, hol a hasa (bizonyítandó, hogy ismeri a testrészeit), de ezzel számára be is fejeződött a részvétel a szűrővizsgálaton. Nem akart szépen odaállni a magasságmérőhöz, ezért mondtam a védőnőnek, hogy 90 centi körül van, de nem látom pontosan. Erre ő, hogy az nem elég, mivel ilyen kicsi, tudni kell, PONTOSAN. Jól van bazmeg, pár perc alatt sikerült a falhoz könyörögni a Dedet, hurrá, 89 centi, ezt is be lehet írni. Ismét megállapítást nyert, hogy három százalék alatti a percentilise, ami most sem rázott meg, a lényeg, hogy ezen is túl vagyunk, gondoltam. Egy frászt. A papír kitöltetett - "pszichés, motoros, mentális, fejlődés- és magatartásproblémák vizsgálata" - szokás szerint, bemondásos alapon minden rendben, aztán következett (volna) a szemvizsgálat.
A4-es lapon szék, teherautó, hal, létra, emberke, madár. Mi ez? A Ded toszik válaszolni. És ez? Oda se néz az átkozott. Mondom a védőnőnek, a gyerek szeme mint a sasé, ám ez itt valószínűleg nem fog kiderülni. Aszongya akkor ad beutalót a szemészetre. Mondom én ugyan nem viszem szemészetre, semmi baja a látásának, BESZÉLGETNI nem akar. Akkor is el kell vinni. Mondom nem. Újra megpróbáljuk. Korrumpálási kísérletek (védőnő matricával, én tejszelettel), mindhiába. Végül a védőnő odaadja a papírt, csináljam meg otthon a vizsgálatot, ha nem ismeri föl három méterről az utolsó előtti sort, szemész kell neki. Mondom jó.
Itthon persze röhögve sorolta öt méterről a legalsót is a piszok. Hrrr. A tejszeletet mindenesetre bebukta.
(Ja és ezek után szerintetek mennyi esély volt rá, hogy hagyja megmérni a vérnyomását??)

17 megjegyzés:

 1. U.i.: Nem gondolom, h ezek a vizsgálatok alapvetően fölöslegesek, csak ebben a formában. Mert ha egy három éves gyereket bevisznek egy idegen helyre (ha egy éve nem járt ott, akkor az idegennek vehető), ott egy idegen néni (egy éve nem látta, idegennek vehető), akkor negyed óra alatt nem fog kiderülni h mennyire fejlett a gyerek, legföljebb az derül ki, h negyed óra elég-e ahhoz h idegen környezetben egy idegen elnyerje a bizalmát.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon ismerős a helyzet, mi tavaly jártunk ugyan így a 3 éves státuszon... mutatta a pálcika embert a létrát a házikót de rá se "bagózott" ... Jövőhéten a 4 éves státuszra megyünk... kíváncsi leszek mennyire fogok égni megint :D

   Törlés
  2. Jaj, olyan is van?? :( Úgy emlékeztem h a hároméves az utolsó.

   Törlés
  3. Hat éves korig évente van, mert az óvodában történő szűrések már néhány éve megszűntek.:-)

   Törlés
 2. hahaha! :) nekem is van rola papirom, hogy a lanyom "vizsgalhatatlan"! :)
  Ezt csak azert irjak oda, hogy ha valamit nem vesznek eszre, ne ök tehessenek rola. Ebben igazuk is van.
  A kisfiam pedig vegig "percentilis" problemas volt, kb 3 percentilis ö is... csak mostmar nem tudjuk, mert itt külföldön a doki sz.rik ra! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A mi gyermekorvosnőnk sem izgatja magát miatta, neki elég információ az h nagyon ritkán járunk hozzá :)

   Törlés
 3. Őrölj neki, hogy csak antiszociális és nem vak!:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Reménykedjek h mire majd elromlik a szeme, addigra legalább kedves lesz?

   Törlés
 4. Szerintem inkább aggódj a vérnyomása miatt, kontrollálatlanul bármelyik pillanatban megütheti a guta. Cumis lázmérő már van, de gondolnak-e a kis vérnyomásbetegekre?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Énkicsipónim-karkötőnek kellene álcázni?

   Törlés
 5. Te jó ég, hamarosan mi is ilyen státusz ellenőrzésnek leszünk kitéve(kérdőjel - nem találom ezen a gépen) Nincsenek illúzióim Babon szociális alkalmasságát illetően. Nemtom mi az a percentilis, de valahogy az az érzésem, hogy a kölkeim nem állnak vele túl jól, csak minket nem baszogat miatta az orvos (még).

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akkor linkelem még egyszer :)
   http://www.medstart.hu/csecsemo-percentilis-kalkulator.html

   Törlés
 6. Ajaj, <3pc mindkét lány testtömeg-testhossz percentilise!

  VálaszTörlés

Pici türelmet kérek, moderálás van a trollok kiszűrésére.