"Uram! A késemért jöttem! Hol hagyta? Valami matrózban. Milyen kés volt? Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta? Várjunk... Csak lassan kérem... Milyen volt a nyele? Kagyló. Hány részből? Egy darabból készült. Akkor nincs baj. Megvan a kés! Hol? A hátamban." /Rejtő Jenő/

2013. augusztus 4., vasárnap

Komment

Tegnap este óta ezen röhögök:
"Nos, az írónő sem látszik valami szép, kerek, kövér, tejjel teli, termékeny asszonynak, már megbocsásson!!"
Előzmény:
KATT IDE

De, mert regisztrációhoz kötött, bemásolom:

A szoptatási világhét alkalmából sok szó esik most az anyatejes táplálás előnyeiről. Tudjuk: az anyatej a baba számára a legkönnyebben emészthető, a gyermek életkorához és étvágyához igazodó összetételű és mennyiségű táplálék, minden megtalálható benne, amire szüksége van, ezenkívül a szoptatás ideális az anya–gyerek kapcsolat miatt is, ráadásul számtalan kutatási eredmény bizonyítja áldásos hatásait az édesanya szervezetére. Természetes és tökéletes.
Mindennek ellenére a szoptatás népszerűsítéséért hosszú évek óta folytatott kampány már nem hoz igazán átütő eredményeket, alig növekszik azoknak az aránya, akik féléves koráig kizárólag anyatejjel táplálják kisbabájukat. (Az irányelvek szerint hat hónapig önmagában elég az anyatej, egyéves korig a táplálék meghatározó része, azután pedig még igény szerint hasznos és tartalmas kiegészítő.) Nálunk persze nem élet-halál kérdése a dolog, mint a fejlődő országokban, ahol sokszor tiszta ivóvíz sincs, amivel összekeverhetnék a segélyszállítmányokban érkező tápszereket. Nálunk „csak” egészségügyi probléma - a testi és lelki egészségé.
Miért van ez így? Miért nem növekszik ugrásszerűen a szoptatott csecsemők aránya, annak ellenére sem, hogy a gyermekorvosok, a védőnők, a szaklapok, a televízió, az internet mind mind az anyatejes kampányt erősíti? Amikor nincs kismama, akire ne ömlene az információ a természetes táplálás megszámlálhatatlan előnyéről?
Nem vagyok szakember, csak amennyire öt gyerek és összesen mintegy kilenc év szoptatás után az lehet valaki.
Pontos adatokat nem tudni, de általában egyetértés van abban, hogy az anyáknak csupán néhány százalékánál áll fenn olyan komoly probléma, amely miatt valóban nem képesek szoptatni kisbabájukat. És a többiek?
Előfordul, hogy kényelmi szempontból hagynak fel vele, gyakoribb, hogy nem kapnak elég ösztönzést, támogatást. A kampány dacára sem. Mert amikor az első gyermekes anyuka tanácstalanul, összeszorult szívvel hallgatja kitartóan bömbölő csecsemőjét, első gondolata mindig az, hogy biztosan éhes, és néha még a nagymamák, egyéb rokonok is „rásegítenek”: te, biztosan van elég tejed? S hiá­ba olvasott várandóssága alatt több száz oldalt arról, hogy a tej sosem kevés, mert minél többet szopik a baba, annál több termelődik, és csak kitartás kérdése az egész, hiába a sok szép színes, meggyőző plakát a szoptatás fontosságáról a gyermekorvosi rendelők falán, néhány átvirrasztott éjszaka után máris rohan tápszert felíratni. Ha pedig elkezdi a pótlást, a baba kevesebbet szopik, tényleg kevesebb lesz a tej, még több tápszer kell, s pár hét, esetleg hónap múlva az anya végleg felhagy a szoptatással. Jól tudják ezt a védőnők és természetesen a gyermekorvosok is. Az anyuka mégis első szóra megkapja azt a bizonyos receptet.
Miért?
Miért engedik be a (néha bújtatott) tápszerreklámokat a szaklapokba, a szülészetekre, a védőnői és gyermekorvosi várótermekbe? (Tisztelet a kivételnek!) Mert a tápszer drága. Mert a tápszer nagy üzlet. Mert korántsem lenne ekkora üzlet, ha tényleg csak abban a néhány esetben használnák, amikor nincs más lehetőség. (Megjegyzem, a jól működő anyatejgyűjtő és -elosztó állomások miatt valószínűleg szinte sosem lenne rá szükség…) A tápszergyártók ügyesen lopakodnak be mindenhová, „társadalmilag hasznos” akciókkal, ingyenes termékmintáikkal, a hirdetéseikben szereplő csúsztatások pedig felháborítóak.
Például: „…Amennyiben az anyatej mennyisége már nem elegendő, a (…) tápszerrel ki tudod elégíteni a baba energia- és tápanyagigényét” - csakhogy féléves kor után, amikor már nem elég az anyatej, nem tápszer kell mellé, hanem gyümölcs, zöldség, hús, egyéb rendes étel. Azután: az „anyatej-kiegészítő tápszer (…) hozzájárul a baba immunrendszerének egészséges működéséhez” - csakhogy az anyai szervezet által termelt tejben mindig pontosan olyan ellenanyagok vannak, amelyek az anya (és így a gyermek) környezetébe került kórokozók ellen védik a gyermeket, ennél jobb immunerősítő szert pedig egyszerűen képtelenség alkotni.
Nos, vajon hol találtam rá legutóbb az idézett félrevezetésekkel ügyeskedő cég reklámjára?
Elárulom: a Magyar Védőnők Egyesületének honlapján.

16 megjegyzés:

 1. Amúgy megbocsátottam, mert tényleg nem :D

  VálaszTörlés
 2. Tudhattad volna, hogy csak annak ildomos írnia a szoptatásról, aki szép kerek. A vékony nők azon túl, hogy csúnyák, boldogtalanok, egészségtelenek, jobb ha a szájukat is befogják.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát igen, tud bókolni, az biztos... :D
   ... azért az h olyan mintha baltával faragták volna a fejem, kicsit erős :)
   Na jó, csináltatok egy új publi fotót :)

   Törlés
 3. ez jo! :) Egyebkent a vekony nöknek sokszor több a tejük, en ugy vettem eszre!

  VálaszTörlés
 4. És hogy döntessz? Megbocsájtasz neki? :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Már mondtam h igen... bár az még a baltás dolog előtt volt... :)

   Törlés
 5. Jééé! TÉlleg:D Sorry. Nekem is, ha már így belejötél :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ugyanmár, a költözés mindenre mentő körülmény :)

   Törlés
 6. Ha nem gusztustalan levesekkel tömnéd magad, hanem normális kajákkal (ld. cékla), akkor olyan szép palacsintaképed lehetne, mint mondjuk az Alföld.:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Remélem mástól is kapok még jó ötleteket a hízókúrámhoz.

   Törlés
  2. Igyál sok sört. Vagy tejet. :) Az előbbi nekem nem sokat használ, az utóbbit még nem próbáltam, de neked biztosan bejön. :)


   Mi lett a kommenteddel (aug 5. 7:48), hogy így megváltozott? Emlékeim szerint az előző variáció jobban tetszett.

   Törlés
  3. Remélem tudod h nem kell tejet inni ahhoz h az embernek legyen teje :)

   Törlés
  4. A javaslataim a hízókúrádhoz szóltak, nem a tejtermelésedhez.

   Mindig fura volt, hogy a tehén nem iszik tejet.

   Vagy titokban csinálja.

   Törlés
  5. Szerintem sokkal furább, hogy sört nem iszik.

   Törlés
 7. A te esetedben már semmin sem csodálkozom.:) Egy rendes tehénnel szemben még vannak elvárásaim.

  VálaszTörlés

Pici türelmet kérek, moderálás van a trollok kiszűrésére.